MY NAME IS NORLI N THIS IS MY BLOG

MY NAME IS NORLI N THIS IS MY BLOG

Tuesday, June 7, 2011

RESIPI KEK TIRAMISU





Bahan2

  • 1 biji sponge kek (resipi kek sponge,sila klik SINI )
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara membuatnya

  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi , asingkan
  2. Satukan gula, cheese dan whipping cream.Pukul  sampai kembang dan gebu,ketepikan.
  3. Potong kek pada 2 lapisan.
  4. Ambik lapisan pertama,tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek or titis2 guna sudu makan
  5. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas lapisan yg telah dititiskn dgn nescafe.
  6. Susun lagi lapisan kedua diatas lapisan kek yg pertama  dan  ulangi langkah 4 & 5
  7. Lebihan cream cheese + whipping cream tadi sapu keliling kek or guna nozzle star & pipekan keliling kek..
  8. Hiaskan dengan serbuk koko di atas kek bila masa nak menghidangkannya.


 Credit pada trymasak.my atas resipi yg sedap n simple ni yer..




Lots of Love , Mummy Amelynn

No comments:

Post a Comment

Thanks for commenting

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...