Resepi ni dh lama bertapa kat umah SEBELAH , arini teringatkan resepi ni n apa salah klu letak kat umah sini pulak kan..mana tau ada kwn2 yg rajin nk mencuba..trylah..mmg sedap..resepi asal dr NURE di My Resepi..
RESEPI CHEESY ORANGE CAKE
- 80g creamcheese
- 80g unsalted butter
- 70g fine granulated sugar - i guna icing sugar ( Ni kita label as Gula A )
- 2 biji telur (asingkan kuning dan putih ) - i guna gred B
- 1 tin orange ( Kat Tesco ada jual - Brand Hoisen , harga dalam RM3.60)
- 50g gula - i guna fine granulated sugar ( Ni kita label as gula B )
- 110g tepung gandum
- 20g tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen perisa oren - i guna Sunquick
CARA - CARA MEMBUAT :
- ADUNAN A - Tepung gandum,tepung jagung dan baking powder diayak sekali. Ketepikan.
- ADUNAN B - Sementara tu , Creamcheese,gula halus ( Gula A ) dan butter diratakn dgn tangan. Setelah adunan rata, mixed adunan guna hand mixer or whisk (klu larat lah ) sampai adunan menjadi agak keputihan dan lembut. Masukkan kuning telur dan esen oren (or Sunquick). Ketepikan .
- ADUNAN C - Dlm bekas yg lain, pukul putih telur sampai berbuih .Gunakan medium speed , masukkan separuh dr jumlah gula (Gula B) dan pukul lagi dlm beberapa minit. Setelah itu masukkan baki gula (Gula B) dan pukul lagi sampai telur benar2 kembang.
- Masukkan separuh Adunan C dan separuh Adunan A ke dlm Adunan B . Kacau rata.
- Ulang lagi cara no.4 dan kacau sehingga semua sebati .
- Setelah adunan rata dan lembut, masukkan separuh adunan kedlm bekas bakar yg telah diletakkan kertas minyak. Susun buah oren diatas adunan.
- Masukkan baki adunan ke atas bekas yg telah disusun buah oren td. Setelah itu, susun lagi baki buah oren diatas adunan. (jadi ada dua lapis buah oren)
- Bakar pd suhu 180C selama 20 min dlm oven yg telah dipanaskn terlebih dahulu. Kemudian bakar lagi pd suhu 160C selama 25 ~30 minit ( bergantung pada oven )
- Bila kek dh siap dimakan ...apa lagi , ngap ler....hik3....sedappp...tak caya tanya Encik Ariff ...hu3
Lots of Love , Mummy Amelynn
No comments:
Post a Comment
Thanks for commenting