Sebelum pakai mekap.
Selepas pakai mekap...yummy....
Resepi ni saya dapat dr satu blog masakan , tp saya lupa nama blognya.Apapun tima ksih pada tuan punya blog yer...mintak izin letak resepinya di sini...TQ!!
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 4 keping roti, disapu mentega
- 450ml susu segar
- 3 biji telur
- 25g gula
- 1 sudu besar tepung kastard
Cara-cara
- Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
- Panaskan susu di atas api(jangan sampai mendidih).
- Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
- Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati.
- Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.
- Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan.
Sos Kastad
- 400ml susu segar (low fat)
- 2 sudu besar kastad
- 1 1/2 sudu besar gula perang lembut
- 1 sudu kecil esen vanilla
untuk menyediakan sos kastad
- Campurkan semua bahan - susu, kastad, gula perang, esen vanilla.
- Kacau sehingga tepung sebati (tidak berketul) dan gula hancur. Tapiskan.
- Masak di atas api perlahan dan dikacau sentiasa.
- Kacau sehingga adunan ini benar-benar pekat dan masak
Selepas sos kastard siap,boleh disejukkan atau dimakan panas2...dengan mencurahkan atas puding roti tadi tu yer...
Lots of Love , Mummy Amelynn
Puding roti ke niey...sy x pernah makan lar...Sedap x???
ReplyDelete